Sali de muls de inalta performanta

SALI DE MULS DE INALTA PERFORMANTA
Mulsul ocupa multe resurse intr-o ferma de lapte. Procesul de muls si configuratia salii afecteaza eficienta acestor resurse si, in cele din urma, dimensiunea cirezii in anii ulteriori finalizarii constructiei. Vom discuta despre procesul de muls si modul in care configuratia salii influenteaza componentele operatiunii de muls a vacilor dumneavoastra. O mare parte din aceste informatii provine din studii de lunga durata initiate de Dennis Armstrong, de la University of Arizona.

Ce implica mulsul?
Pentru a evalua performantele globale pentru salile de muls sau efectele unei inovatii asupra performantelor salii, este esential sa analizam fiecare componenta a operatiunii de muls a unei vaci. In continuare, sunt prezentate intervalele de timp pentru efectuarea diferitelor componente ale procesului de muls din sali in forma de brad:

  • Intrare                                             4 – 12 sec/vaca
  • Spalare/pregatire                        11 – 28
  • Atasare                                            8 – 12
  • Asteptare si ajustare                     4 – 12
  • Iesire                                                1 – 12
  • Timp total/vaca                            35 – 74 sec/vaca

Puteti observa ca exista variatii mari ale timpului necesar pentru efectuarea operatiilor de muls. Daca procesul de muls sau configuratia salii dumneavoastra poate reduce chiar si o secunda din timpul alocat acestor operatii fara a o adauga la timpul de asteptare, v-ati imbunatatit randamentul per vaca. Sa aruncam o privire asupra componentelor individuale pentru a identifica elemente care pot imbunatati performantele salii dvs.

Intrarea vacilor
Furnizarea de hrana in salile de muls poate imbunatati (reduce) timpul de intrare. Vacile sunt nerabdatoare sa manince un amestec de grane gustos si isi amintesc ca acesta este oferit in timpul mulsului. Totusi, este suficient ca numai o vaca sau doua sa se opreasca regulat pentru a manca dintr-un vas aflat in mijlocul salii pentru a distruge acest avantaj. Capacele peste vase pot incuraja vacile sa se deplaseze in fata inainte de a se opri, insa tendinta este inca departe de hranirea in sala, deoarece vacile nu pot consuma cantitatea necesara de grane nici macar la trei treceri prin sala. Marele avantaj al furnizarii granelor pentru timpii de intrare scade pe masura ce vacile invata ca granele nu sunt disponibile. Scurtarea distantei de deplasare poate reduce timpul de intrare. Structura in forma de bradulet reduce distanta si numarul de vaci care intra in sala la jumatate. Salile paralele reduc distanta aproape la jumatate cu acelasi numar de intrari. Salile paralele au si o platforma mai lata si grilaje mai mici sau absente, ambele avantajind timpul de intrare. Deschiderea si inchiderea portilor sunt operatii incluse in timpul de intrare. Portile electrice cu controale la fiecare capat al salii pot accelera sarcina operatorului de a se deplasa de la un capat la altul pentru a deschide sau inchide portile. Acest beneficiu va grabi si iesirea vacilor.
Sala de asteptare afecteaza intrarea vacilor. Tarcurile de asteptare trebuie dimensionate intre 1,1 si 1,4 mp per vaca pentru cel mai mare grup. Vom detalia subiectul gruparii ulterior, insa timpii de asteptare mai mari de 2 ore trebuie evitati la cirezile de mare productivitate, iar retinerea vacilor maxim o ora per muls va avantaja cirezile mulse de 3 ori pe zi. Vacile trebuie sa intre in sala in linie dreapta; puneti-le sa se intoarca la iesire. Tarcul de asteptare trebuie sa se deschida spre sala cit de mult permit reglementarile, cu o iluminare buna intre tarc si sala. Portile de impingere imbunatatesc intrarea vacilor cu aproximativ 10% si randamentul general cu 5%. Portile imbunatatesc eficienta angajatului si vor grabi si mai mult sirurile aflate la prima lactatie. Vacile trebuie sa invete sa intre in sala de bunavoie. In cele din urma, spalarea in tarcul de asteptare reduce curatarea vacilor in sala. Un tarc de asteptare ideal ar trebui sa includa un tarc de spalare de dimensiunea grupului si un tarc de uscare cu porti de impingere conforme cu dimensiunea grupului, in esenta fiind vorba de doua tarcuri de asteptare.

Spalarea si pregatirea vacii
Niste vaci murdare maresc timpul de pregatire in medie cu 16 secunde per vaca. Acest lucru poate conduce la o diferenta de 20% in rezultatul salii. Gestionarea staulului si a spatiului are o importanta majora pentru performantele salii. Spalarea in tarcul de asteptare ajuta atunci acest lucru nu se poate face prin management, insa vacile trebuie sa fie uscate cind instalatia este pusa in functiune, pentru sanatatea pe termen lung a ugerului. Un tarc de uscare de dimensiuni normale le permite vacilor sa se usuce la aer si reduce uscarea suplimentara in sala. La majoritatea cirezilor cu spalare in tarc si conditii adecvate de uscare se poate efectua dezinfectarea prealabila sau pot fi mulse primele jeturi ale vacilor imediat dupa intrare. Tunderea ugerelor este o idee de moda veche care trebuie reimplementata. Tunderea ugerelor pentru fiecare vaca noua face uscarea ugerelor mai usoara si reduce posibilitatea acumularii de noroi si balegar pe uger. Unii fermieri ard parul cu o flacara provenita de la un arzator cu propan. Acest lucru da rezultate bune, cu un disconfort minim al vacii. Tunderea virfului cozii este benefic in cazul balegarului lichid si in sistemele de mulgere in paralel. Adesea, vacile vor intra in sala singure daca nu sta nimeni intr-o parte a intrarii. Cind prima vaca intra in sala, mulgatorul trebuie sa urmeze vaca in fata si sa inceapa pregatirea acesteia. Alte vaci vor urma. Faptul de a se astepta ca toate vacile sa completeze o parte inainte de pregatire se adauga la “timpul de intrare” si creste timpul pina la “pornirea unitatilor”.

Timpul de muls
Aceasta este componenta cea mai importanta in randamentul de vaci. O vaca are nevoie de un anumit timp pentru muls, iar noi nu putem face nimic in legatura cu acest lucru. Corect? Nu chiar. Si gestionarea joaca un rol aici. Stimularea corecta a vacii mareste fluxul de lapte. Stimulate corect, vacile pot finaliza mulsul cu pina la un minut mai repede si mai complet. Este posibil sa fie necesare unele ajustari in salile mai mari pentru a stimula vacile prin uscarea cu prosopul si pentru a atasa unitatea de muls in intervalul de un minut. Majoritatea planurilor de pregatire pentru 4 sau 5 vaci si atasarea masinii nu necesita mai mult timp sau o deplasare mai mare decit realizarea unei intregi laturi odata. Gruparea vacilor poate imbunatati fluxul in sala. Separarea vacilor care necesita mai mult de 12 minute pentru muls intr-un grup aparte poate imbunatati randamentul grupurilor ramase cu 25%. Pe masura ce salile devin din ce in ce mai mari, cum ar fi o structura paralela dublu 50, gruparea in functie de viteza de muls va deveni din ce in ce mai importanta. De asemenea, grupurile trebuie dimensionate pe masura salii. Daca aveti o sala dublu 20, grupurile de vaci trebuie sa fie multiplu de 20 de vaci (80, 100, 120 si asa mai departe) pentru a umple latura pe masura ce tarcul de asteptare se goleste. “Presiunea in sala” reprezinta ideea ca angajatii vor mulge atat de repede cat este nevoie. Daca aveti un muls de doua ore, nu va exista o presiune pentru a mulge la fel de repede ca in cazul in care ati avea un schimb de opt ore, urmat de alta echipa de mulgatori. Aceasta este decizia dumneavoastra. Este posibil sa doriti ca vacile sa fie mulse si ingrijite complet in sala, in loc sa urmariti un randament maxim. Insa trecerea la mulsul de trei ori pe zi sau cresterea numarului de vaci va poate impune o anumita alegere.

Timpul de reglare sau atasare a unitatii
Aceasta este, in principal, o functie legata de asistarea unitatii de muls, performanta umflarii paharelor pentru mameloane, asigurarea vacuumului si asa mai departe. Pozitia unitatii de muls si a furtunurilor pare sa aiba, de asemenea, o anumita influenta. Salile paralele, unde furtunul pentru lapte si tubul pulsator trec printre picioarele posterioare, necesita mai putin timp de ajustare si reatasare in comparatie cu salile in forma de brad (0,5 fata de 1,5 sec/vaca). Iar pozitionarea unitatii nu este la fel de usoara ca la salile paralele. Imbunatatirea provine in urma miscarii reduse a vacii si a incapacitatii sale de a calca pe o parte a unitatii sau pe furtunul pentru lapte. Extensiile pentru pahare pot preveni alunecarea si caderea in cazul vacilor cu uger mare. Mulgatorul economiseste din timpul de fixare, dar creste timpul de ajustare. Acest lucru este recomandat pentru sanatatea ugerului si mulsul corect a ugerelor pendulare. Mulsul mecanizat a ultimelor jeturi ale vacilor poate adauga 20% la durata de muls daca este efectuata pentru toate vacile. Vacile sunt invatate sa fie mulse mecanizat. Daca doriti ca toate vacile dumneavoastra sa fie mulse complet, incepeti astazi. Daca nu doriti sa platiti acest proces care adauga putin lapte in rezervor, opriti-va angajatii, cu exceptia uneia sau a doua vaci cu probleme.

Timpul de asteptare
Acesta este timpul petrecut cu spalarea cizmelor sau a miinilor, reaprovizionarea cu prosoape, aranjarea unui furtun pentru lapte etc. Unii mulgatori „produc“ timp de asteptare. Cu alte cuvinte, acestia isi spala miinile cind trebuie atasate unitati, dezinfectate mameloane si asa mai departe. Cresterea performantelor in sala a acestor angajati este o problema ce vizeaza managementul angajatilor. In alte cazuri, nu se poate face nimic in legatura cu durata procesului de mulgere. Pentru a reduce acest timp de asteptare, adaugati pur si simplu unitati de mulgere. Primele sali paralele pentru doi mulgatori aveau cite 20 pe o parte, 20 de unitati in total pentru fiecare mulgator. Timpul de asteptare in aceste sali era de doua ori mai mare decit in salile in forma de brad dublu 20. Daca se adauga inca patru unitati (dublu 24), timpul de asteptare se egalizeaza.

  •                                                                          Dbl-20          Dbl-24
  •                                  Brad            Paralel
  •                                    4,8              3,6
  • Intrare                                                              10,5                8,7
  • Pregatirea ugerului                                        12,4                9,5
  • Atasare                                                               1,5                0,5
  • Ajustare                                                              4,0                3,5
  • Pulverizare/Dezinfectare                                 0,4                0,4
  • Iesire                                                                   6,4                5,0
  • Asteptare
  • Total proces                                                     40,0              31,2
  • Vaci/ora                                                             180               230
  • Vaci/om-ora                                                        90               115

Timp iesire
Scoaterea vacilor dintr-un staul reprezenta candva o problema mai mare decat in prezent. Constructiile mai scurte si mai inguste determinau vacile sa se intoarca la 180° intr-o alee ingusta cind ieseau. Avind mai mult spatiu disponibil in staul pentru aleile de iesire si intoarcere, timpul de iesire a scazut. Capacele pentru vasele de hrana sunt utile in staulele cu boxe frontale stationare, impiedicind vacile sa continue sa manince sau sa ia cantitati mici din mai multe vase pe drumul spre iesire. Scurtarea distantei de parcurs ajuta, de asemenea, asa cum se intimpla in salile in forma de brad poligonale. Cea mai mare imbunatatire a timpului de iesire a fost adusa de boxele frontale cu “iesire rapida” care se ridica sau se rabateaza complet din calea vacii dupa o mulgere in serie. Acestea sunt aplicatii in serie ale vechilor sali cu “trecere California” de la sfirsitul anilor ’50. Iesirea rapida va reduce timpul de iesire cu 300-400% si timpul total de mulgere cu 7-10% cu un timp de asteptare restrins. Pentru performante optime ale staulelor cu iesire rapida, asigurati-va ca iluminatul aleii de iesire este puternic si uniform. Vacilor nu le place contrastul trecerii dintr-o sala bine iluminata intr-o alee de iesire intunecata. Un culoar de iesire de 2,5 m este potrivit pentru ca vacile sa se deplaseze inainte si pentru a se intoarce spre sala de asteptare. O alee prea ingusta nu va permite iesirea grupelor de sub boxele frontale ridicate; o alee prea larga le va permite vacilor sa stea confortabil fara a se intoarce sa iasa din sala. Intotdeauna exista un anumit grad de comunicare intre vacile din tarcul de asteptare si aleile de iesire. Un gard solid in apropierea partii frontale a salii de asteptare va ajuta vacile sa o ia prin culoarul de iesire inainte sa se opreasca. Totusi, nu putem elimina toate intirzierile provocate de oprirea vacilor in culoar. Obiectivul este sa determinam vacile sa se deplaseze pina in punctul in care portile pot fi inchise si mulsul poate fi continuat.

Cateva precizari suplimentare
Mulsul in ture – Angajatii din salile de muls sunt la fel ca orice alti angajati. Ei au nevoie de o ora la inceputul turei pentru a ajunge la eficienta maxima. Apoi eficienta scade treptat pina cu aproximativ o ora inainte de sfirsitul turei, cind eficienta creste pe masura ce sfirsitul lucrului se apropie. Exista dovezi semnificative in favoarea ipotezei ca performantele salii se imbunatatesc pe parcursul unei ture de opt ore daca angajatii iau o pauza de 15 minute la mijlocul turei. In salile in care lucreaza mai mult de o persoana, unul dintre angajati poate lua pauza in timp ce ceilalti continua sa lucreze. Totusi, intreruperea lucrului tuturor angajatilor pentru pauza imbunatateste ingrijirea vacilor si randamentul in decurs de opt ore. Majoritatea angajatilor prefera mulsul in ture continue, insa pauza reprezinta o buna optiune de management al personalului si al vacilor. Numarul de persoane din sala – Economia mulsului spune ca trebuie sa mulgeti vacile cit mai repede posibil cu un numar cit mai mic de mulgatori. Daca mecanizati sala, acest lucru trebuie sa conduca la mai putini mulgatori sau un flux mai rapid al vacilor. Adesea trebuie sa gasim un raspuns la intrebarea “Pot mulge cu o persoana mai putin sau ar trebui sa adaug boxe pentru a tine toti angajatii ocupati?”. Multi fermieri reduc un mulgator lasand restul angajatilor supraincarcati. Masinile se murdaresc. Dezinfectarea mameloanelor este lasata la voia intamplarii. Vacile sunt tratate mai precar. Multi fermieri constata ca aceasta este o economie falsa. Acestia isi iau un angajat bun la toate, care aduce grupurile de vaci in tarcul de asteptare, spala unitatile intre iesire si intrare, pastreaza rafturile pentru prosoape pline, mulge in timpul pauzelor si efectueaza diverse operatii in timpul mulsului. Acesti angajati pot fi platiti cu salariul minim si pot lucra cu jumatate de norma. Ei se pot dovedi foarte utili pentru performantele salii si ingrijirea vacilor cu costuri reduse. Unele persoane lucreaza cel mai bine singure; altele lucreaza mai bine in echipa. Mai multe persoane in sala pot face mai usoara instruirea mulgatorilor noi si pot creste siguranta angajatilor deoarece este intotdeauna cineva disponibil pentru a acorda ajutor. Totusi, responsabilitatea pentru muls nu este clar definita si personalitatea angajatilor care lucreaza impreuna poate cauza probleme. Aceasta decizie depinde de angajati si de capacitatea echipamentelor. Salile mai mari necesita aproape intotdeauna folosirea mai multor angajati in echipa.

Siguranta
Siguranta angajatilor va deveni o problema mai importanta in anii ’90. Anumite state premiaza deja semnificativ asigurarile de munca. Siguranta trebuie prevazuta in salile de muls si trebuie sa faca parte din procesele de instruire a angajatilor. Salile paralele ofera unele avantaje pentru reducerea vatamarilor provocate de vaci. O platforma mai inalta (aproximativ 1 m) poate reduce efortul spatelui si al umerilor. Ginditi-va la siguranta cind efectuati modificari la o sala de inalta performanta. (Cuvinte cheie: Managementul grajdurilor din centrele de colectare a laptelui, Sali de muls, Lucru cu laptele)

Lasati un Comentariu

Comentariu (necesar)

Trebuie sa completati aceste tag-uri HTML si atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Nume (necesar)
Email (necesar)

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.